Поход на мира мина през Пловдив

ЛК Пловдив, Филипополис и Лео клуб Пловдив посрещнаха участниците в Похода на мира

Лайънс клуб Пловдив, Филипополис и Лео клуб Пловдив посрещнаха участниците в Похода на мира по повод 100-годишнината от Първата световна война. Деветима участници в т.нар. пробег за толерантност, чиято цел е да сложи край на политически, етнически, религиозни и културни различия, поднесоха венци на Британските военни гробища под тепетата. Пенсиониран католически свещеник, социален работник и филолог са сред групата в похода, тръгнал на 8 май в град Ипер. Групата носи със себе си фенер, намерен в окопите край Ипер, и пали свещ по време на всяка от спирките си. Партньор на инициативата от българска страна е асоциация "Източен европейски форум за диалог" и двата пловдивски лайънс клуба, които се погрижиха за участниците по време на пловдивската им спирка. Крайната им точка е Истанбул.

Всеки ден изминаваме между 20 и 30 километра, разказва Мари Лонтдженс. 56-годишната белгийка е един от четиримата участници, които са извървели целия път до тук, и смятат на 16 октомври да стигнат до турския мегаполис. Останалите се включват в различни точки от пътешествието. Мохамед Ламарти, който е марокански поданик, но постоянно пребиваващ в Белгия, е тръгнал от Брюксел, ще продължи до Истанбул и сред това до Мека. Вървейки, отваряме сърцето и душата си за нас самите и за нещо или някого, който пресича пътя ни или върви с нас, споделят пътешествениците.

По предложение на пловдивските Лайънс клубове, пътешествениците се включиха в инициативата на БЧК и дариха по 100 километра от изминатото от тях разстояние за благотворителност по проект „Използвай краката си „ на червенокръстката организация.

Коментари (0)

Вашият коментар :