Какво значи да живееш на тъмно „пробваха” пловдивчани

„Лайънс клуб Филипополис” организира демонстрация за Световния ден на зрението и Международния ден на белия бастун

Какво значи на живееш на тъмно „пробваха” пловдивчани в навечерието на Световния ден на зрението – 13 октомври, и Международния ден на белия бастун – 15 октомври. „Лайънс клуб Пловдив- Филипополис” организира акция за повишаване осведомеността и превенцията на зрението, информиране за важността от доброто зрение и причините за загубата му.

 Лъвовете проведоха демонстрации пред минувачите на най-оживеното място в града – Главната улица, включващи ежедневни дейности от битието на хора с намалено зрение. С подкрепата на Националния Център за Рехабилитация на слепи и доброволците от ЛЕО клуб Пловдив гражданите имаха възможност да почувстват и усетят какво е да се движиш и обслужваш без да можеш да виждаш, а да разчиташ терена с белия бастун или по указание на човека до теб, да си налееш кафе или да си напишеш името. Оказа се, че тези елементарни дейности затрудниха много от приелите предизвикателството и никой не остана доволен от резултата си.

За нас бе ценно да установим, че повечето граждани имат информация и разбиране за проблемите на хората с нарушено зрение. Самите те ни разказаха за ситуации в които са помагали. Разпознават символа на белия бастун като знак за тежко зрително увреждане, но в повечето случай не са се замисляли какво усилие е нужно на незрящия да преодолее препятствията в пространството или да се самообслужи, споделиха впечатления лъвовете.

„Лайънс клуб Пловдив- Филипополис” продължава кампанията за прегледи на очите в детските градини на територията на град Пловдив. Вече са тестувани всички малчугани от големите групи за 2016/2017г , от месец ноември 2017г. стартират прегледите на новите групи.

Коментари (0)

Вашият коментар :