29 октомври - Световен ден за борба с инсулта

инициатива на ЛК Филипополис

С изследвания на служителите на район "Западен“ стартира националната програма, свързана с повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания и диабета.

През целия месец медици посещават детските градини и училищата в района, за да проверят състоянието на работещите там. Инициативата се провежда под надслов "Каква е твоята причина да предотвратиш инсулта?" Организатори на кампанията са Фондация "Национална мрежа сърце за сърце“, Лайънс клуб Пловдив – Филипополис, община Пловдив, район "Западен“, съвместно с Асоциацията на студентите медици в България и Диагностично консултативен център II – Пловдив.

Старт на кампанията даде кметът на района Димитър Колев. Всички желаещи служители имаха възможност  да проверят кръвното си налягане, кръвната захар и индексът на телесна маса. Специалистите останаха изключително доволни от състоянието на всички изследвали се, като се оказа, че при нито един служител няма отклонение от нормите. Измерването на кръвното налягане с технология AFIB Microlife регистрира предсърдно мъждене и е основен рисков фактор за мозъчен инсулт. Измерват се също рисковите фактори за метаболитен синдром и нивото на кръвната захар. Паралелно с това се раздават и информационни материали за превенция от сърдечносъдови заболявания.

Стартът на акцията съвпадна със Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври. Важно е да се знае, че България е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар. Последните данни, публикувани през 2017 година, показват, че у нас пациентът с инсулт има значително по-лоши шансове да оцелее. Най – често инсулт се причинява от тромб, който блокира кръвоносен съд, носещ кислород и хранителни вещества към мозъка. Когато това се случи, част от мозъка спира да получава кръв и кислород, от които се нуждае и постепенно започва да умира. Степента и местоположението на увреждането на мозъчните клетки определя тежестта на удара. Той може да варира от минимален до катастрофален. Тъй като различни области на мозъка контролират различни функции, специфичните ефекти на инсулта зависят от това коя област на мозъка се уврежда.

Важно е повече хора да могат да разпознават мозъчния удар, тъй като бързата реакция е изключително важна. Предупредителните признаци за инсулт са внезапна скованост на лицето, ръката или крака, особено от едната страна на тялото. Внезапна обърканост, проблеми с говоренето или разбирането, трудно фокусиране и проблеми с очите, внезапно замайване, загуба на равновесие или координация могат да бъдат симптоми на опасното състояние.

Изследванията ще продължат и в другите райони на града през следващите месеци.

Коментари (0)

Вашият коментар :