Благотворителната кампания „Весели очички” за новата учебна година

В Пловдив стартира благотворителната кампания „Весели очички” за новата учебна година 2017/2018г.

Стартът бе даден в ДГ „Елица“ в район „Западен“от кмета Димитър Колев, съвместно с  представителите на трите Пловдивски Лайънс клуба и Центъра за рехабилитация на слепи. 

Всяко трето дете във възрастовата граница от 3 до 7 години е със зрителен проблем. Статистиката от 2906 изследвани малчугани в детските градини на шестте пловдивски района показва, че 1065 от тях имат зрителни аномалии. Според специалистите основната причина са силно светещите екрани от мобилни и компютърни устройства, които хлапетата ползват от съвсем малки.

Това стана ясно днес при старта на втората част от благотворителната кампания „Весели очички”, чрез която се извършват безплатни профилактични прегледи на деца. На първия етап се обхванаха 12 детски градини от район „Централен“ или 419 деца, от които 162 са с аномалии. 399 са изследваните в „Западен“, на 149 са открити зрителни проблеми. Най-много детски градини са изследвани в „Южен“ – 13. Там от 883 прегледани деца, на 298 лекарите са препоръчали специализирано лечение. 9 са обходените детски градини в „Тракия“. Прегледаните деца са 463, аномалии са констатирани на 175 от тях. В „Северен“ през профилактика са минали 498 деца, при 173 е отчетен проблем. 244 са изследваните деца от район „Източен“. В деветте детски градини специалистите са се натъкнали на проблем при 108 малчугани.

Изследването се реализира със специален апарат, който чрез звук и картина привлича вниманието на детето, очите му се улавят в бял правоъгълник и могат да се анализират. Инициативата се провежда съвместно с районните кметства,  трите пловдивски Лайънс клубове и Центъра за рехабилитация на слепи. Стремежът е профилактиката да обхване децата на целия град.  Изследването е автоматично,  като се проверява роговицата на очите, извършва се изследване за далекогледство и късогледство, сравняват се размерите на зеницата на двете очи.

Да бъдат открити навреме отклонения в зрението и заболявания на очите, да бъде гарантирано успешното им лечение, още докато не са отключили сериозни проблеми за децата  е целта на организаторите. На 22 ноември стартират прегледите в район Източен, а от началото на следващата година и в останалите райони

Коментари (0)

Вашият коментар :