16 октомври – Световен ден за борба с глада

Инициативата за терапевтичното занимание, организирана от „Лайънс клуб Филипополис“ и БМЧК, бе по повод 16 октомври – Световен ден за борба с глада. Той чества създаването на Организация за земеделие и храни към ООН и адмирира за солидарност в битката с недохранването и бедността.

Знаете ли защо франзелата е тънка и дълга, а няма формата на останалите видове хляб, които си купувате? Появата на този френски хляб е свързана с Наполеон, или поне такава е легендата. Той задължил пекарите на френската армия да измислят такъв вид хляб, че да могат войниците да го носят в чизмите си и даже на бойното поле.

Тази любопитна история за появата на апетитната хрупкава багета разказа на децата от Центъра за специална образователна подкрепа хлебарят Димитър Йолтов. За трета поредна година ненадминатият майстор, който прави най-вкусните бейгъли и всякакви тестени изкушения в Пловдив, гостува на децата с увреждания, които сложиха белите престилки, за да са негови помощници по време на уъркшопа.

Още в началото на учебната година децата, които вече добре познават Митко Йолтов, като Христо и Тенчо, питали кога ще ти посети, за да месят, затова го посрещнаха с овации и готови да следват инструкциите му.

Докато обяснява какви продукти са нужни, за да се получи тесто за хляб, майсторът напомни на своите помощници, че трябва първо да измият добре ръцете, след което смесва брашното с разтворена във вода мая.

„Ето вижте, направих кладенче, за да ми е по-лесно. Нали помните защо се слага мая – за да бухне тестото”, обяснява майсторът. Децата от професионалната паралелка по готварство, които истински се вживяха в ролята на негови асистенти, добавиха щипка сол и захар по инструкции на майстора, както и хладка вода към сместа. Някои от учениците с множество увреждания за първи път докосваха брашно и нямаха търпение да заемат място на масата до хлебаря.

От оформеното тесто той раздаде по едно топче на всяко дете. Участниците в хлебната работилница започнаха с истинска радост и усърдие да изпълняват заръките. Заедно с майстора те правиха плетеница от тесто, питки и цветчета.

„Подобни занимания имат невероятен терапевтичен ефект. Работата с ръце се отразява добре на хиперактивните, аутисти, потушава нежелани агресивни тенденции. Месенето на хляб е вид сензорна терапия, развива и фината моторика”, обяснява психологът Велина Митрева.

Собственикът на пекарна „Арт бейкъри“, който е член на Българската гилдия на хлебарите, не дойде с празни ръце, а с току-що излязъл от фурната хляб, за да усетят децата истинския аромат и да вкусят от неговите изобретения. Наред с традиционния, той прави и бутиков хлябов с нахут, маслини, спанак, картофи, земеделски и с квас.  Лъвовете от „Филипополис“ изненадаха децата с огромна сусамена почага, приготвени, разбира се, пак в пекарната на 36-годишния майстор.

 

Коментари (0)

Вашият коментар :