Да погалим цветовете на деня и нощта

Рисуване с пръсти, използвайки сух пастел

Над 150 деца и  повече от 120 родители  се включиха тази година в Творческата работилничка за миникартини "Да погалим цветовете на деня и нощта". Доброволците от Лайънс клуб“Филипополис", Лео клуб „Пловдив" и детския отдел на НБ „Иван Вазов“ посрещнаха нетърпеливите посетители много по – рано от обявеното. Децата рисуваха с голямо желание и не се спряха само с една творба. Повечето си тръгнаха поне с 3, а десетина с по 7 и повече. Така е, когато се заплениш. Малките художници имаха и други забавления- сядаха на меките цветни табуретки или (от нетърпение) на пода и разлистваха книгите, които им предлагаха колоритни илюстрации и интересни случки. Бързо откриваха и книгите-пъзели, но не се притесняваха да си потърсят помощници. Родителите им също помагаха - в четенето и в рисуването. Създаваха свои версии на предложените от организатора Мария Петрова модели или напълно свободно интерпретираха.
Беше много весело, защото всеки разперваше нацапаните си пръстчета и показваше колко здраво се е оцветил. Най-забавно беше русокосо момченце на две годинки, което дълго не спря да „гали“ шарените листчета с още по-шарени багри. После ни показваше, че е по-нацапано от всички нас и ни даряваше с широката си усмивка.
Всеки се наслаждаваше на свободата да твори без рамка и закони и накрая си тръгваше с прекрасни картини, които момчетата от Лео клуб „ Пловдив" бяха 'фиксирали' със спрей на терасата на библиотеката. Малко ни оставиха за изложбата, но пък направихме хубави снимки, защото всеки ни дари с прекрасна усмивка от сърце. Доброволците сновяха из читалните и помагаха на всеки, за да може свободно да се наслаждава на момента - да погали цветовете на нощта.
Бяхме щастливи да видим приятели, които идваха за поредна година и ги намирахме пораснали. Още по-доволни оставахме от факта, че отново бяхме успели да ги изненадаме със страхотна техника, която да изпробват в приятна компания и уютна обстановка.
Много от новите почитатели на изкуството в библиотеката ни питаха за събитията, които организираме. С удоволствие им ги споделяхме иотправяхме покана за всички наши събития, с които обогатяваме културния календар на Пловдив. Правим всичко в името на децата и техните родители, за да открият едно прекрасно място за срещи с изкуството (книга и илюстрация) и да общуват пълноценно.

Коментари (0)

Вашият коментар :